Πληροφορίες
Μάθετε Περισσότερα για την ΕΓοΝ - DGjO
Ιστορία
Η ιδέα της σύστασης της Ελληνογερμανικής Ορχήστρας Νέων γεννήθηκε κατά την διάρκεια ενός διεθνούς προγράμματος που πραγματοποιήθηκε το 2022 στην Κέρκυρα μεταξύ νέων μουσικών οι οποίοι συμμετείχαν σε εργαστήρια (workshops) μουσικής δωματίου με την χρηματοδότηση του οργανισμού νεολαίας EUphoria Youth Lab.
Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο οργανισμός νεολαίας EUphoria Youth Lab με την συνεχή του στήριξη στις πρωτοβουλίες νέων, ανέλαβε την ίδρυση και την στελέχωση της πρώτης ελληνογερμανικής συμφωνικής ορχήστρας νέων. Η διεθνής ορχήστρα αποτελείται από νέους μουσικούς, Έλληνες και Γερμανούς ηλικίας 18-26 ετών φοιτητές ή απόφοιτους ελληνικών / γερμανικών ανώτατων μουσικών σχολών ή ωδείων. Εκτός από το κυρίως σώμα της συμφωνικής ορχήστρας σταδιακά συστάθηκαν και τα υπόλοιπα μουσικά σύνολα όπως η Καμεράτα και το Σύνολο των Χάλκινων (Brass Ensemble).
Ρεπερτόριο
Για την πρώτη περίοδο της Ελληνογερμανικής Ορχήστρας Νέων δίνεται έμφαση σε έργα του κλασικού και ρομαντικού ρεπερτορίου, με σκοπό την ομαλή και σταδιακή μετάβαση στο πλήρες δυναμικό της συμφωνικής ορχήστρας, όπως διαμορφώθηκε κατά τον ύστερο 18ο αιώνα.
Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα τριετίας, σχεδιάζουμε να διευρύνουμε το ρεπερτόριο τόσο προς το Μπαρόκ όσο και προς τον πολυποίκιλο μοντερνισμό του 20ου αιώνα, ενώ δεν παραβλέπουμε την σύγχρονη ελληνική και γερμανική δημιουργία από τον καλλιτεχνικό μας προγραμματισμό και σχεδιάζουμε αναθέσεις και πρώτες εκτελέσεις έργων νέων Ελλήνων και Γερμανών συνθετών.
Σκοπός
Ο κύριος σκοπός της ΕΓοΝ είναι δημιουργία ενός χώρου όπου νέοι μουσικοί από την Ελλάδα και την Γερμανία θα μπορούν να συνυπάρχουν και να συμπράττουν μουσικά. Επίσης, επιδίωξη μας είναι η αμοιβαία κατανόηση της κουλτούρας μεταξύ των δύο χωρών, η μάθηση και η διεύρυνση των κοινωνικών και μουσικών οριζόντων των συμμετεχόντων μουσικών, καθώς επίσης και η εντός του ιστορικού πλαισίου και της ιστορικής μνήμης συμφιλίωση της νέας γενιάς των δύο χωρών.
Παράλληλα με τα παραπάνω, η διάδοση σε νέα και νεανικά κοινά της ευρωπαϊκής -και κατά μεγάλο μέρος γερμανικής- μουσικής παράδοσης και η ανάδειξη των ενοποιητικών αισθητικών στοιχείων με την κλασική αρχαιότητα ως ενοποιητικό στοιχείο της κοινής μας ευρωπαϊκής καταγωγής, θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο των καλλιτεχνικών μας αναζητήσεων και εν γένει της δομής και δράσης της καλλιτεχνικής αυτής κοινότητας.
Δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες της ορχήστρας θα περιλαμβάνουν πρόβες και συναυλίες τόσο σε ελληνικό έδαφος όσο και σε γερμανικό, συνδυασμένες με τις αντίστοιχες επισκέψεις σε μουσεία και χώρους μνήμης σε αμφότερα τα δύο κράτη. Οι μαύρες σελίδες της κοινής ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας θα αποτελέσουν σημείο έναρξης για συζήτηση και αναστοχασμό, ενώ η μουσική θα αποτελέσει το ενοποιητικό στοιχείο γεφύρωσης του χρόνου και του τόπου: της ιστορίας και της κουλτούρας. Επίσης, τα μέλη της ορχήστρας θα συμμετέχουν όλο το χρόνο σε προγράμματα ανταλλαγής νέων με την στήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και του Erasmus+.
Επιλογή Μουσικών
Η επιλογή των μουσικών γίνεται κατόπιν ετήσιων ακροάσεων από την επιτροπή της ΕΓοΝ δια ζώσης στην Αθήνα αλλά και όλο τον χρόνο με αποστολή βίντεο για όσους κατοικούν εκτός Αθήνας και στο εξωτερικό.